ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ


Η Χειρουργική Στόματος περιλαμβάνει τη χειρουργική παθολογία και την εγχειρητική των ανωμαλιών και νοσημάτων του οδοντοφατνιακού φραγμού, του στόματος και των γνάθων που δύνανται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά στα πλαίσια παροχής της οδοντιατρικής περίθαλψης. Δηλαδή, περιλαμβάνει τις χειρουργικές επεμβάσεις που στη μεγάλη πλειοψηφία τους πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία σε ένα οδοντιατρείο.- Συχνές περιπτώσεις αποτελούν:

- η χειρουργική εξαγωγή εγκλείστων δοντιών. Έγκλειστα είναι τα δόντια που για κάποιο λόγο δε καταφέρνουν να ανατέλλουν και παραμένουν μέσα στο οστό προκαλώντας, εκτός από αισθητικά, και λειτουργικά προβλήματα, όπως πόνο στα ούλα, επανειλημμένες λοιμώξεις, δυσάρεστη αναπνοή, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, καταστροφή ρίζας διπλανού δοντιού.
- η χειρουργική αφαίρεση κύστεων. Κύστεις είναι κοιλότητες που καλύπτονται με μεμβράνη και περιέχουν υγρό. Έχουν τη τάση να μεγαλώνουν σιγά σιγά χωρίς να γίνονται αντιληπτές με μια απλή εξέταση και όταν πλέον αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος ή όταν επιμολυνθούν προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Η εξέλιξη τους καταστρέφει το οστό και τα παρακείμενα δόντια γι αυτό και θα πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γίνεται με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση του δοντιού που την προκάλεσε). Εάν όμως οι βλάβες είναι πιο εκτεταμένες, η ενδοδοντική θεραπεία δεν αρκεί κι έτσι επιβάλλεται η χειρουργική εξαγωγή της κύστης και του δοντιού.
- η ακρορριζεκτομή. Η αφαίρεση δηλαδή του κατώτερου τμήματος της μολυσμένης ρίζας ενός δοντιού που περιβάλλεται από μια κυστική αλλοίωση η οποία προήλθε από οδοντικό απόστημα και όπου η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της μόλυνσης ώστε να αποτραπεί η εξαγωγή του δοντιού.
- η χαλινεκτομή. Ο χαλινός είναι μια λεπτή μεμβράνη που ενώνει κινητά (όπως το χείλος ή η γλώσσα) με ακίνητα (όπως τα ούλα ή το έδαφος του στόματος) μέρη του στόματος. Η χαλινεκτομή είναι η εκτομή, δηλαδή το κόψιμο και η απελευθέρωση του χαλινού και γίνεται σε περιπτώσεις που δυσκολεύει τις κινήσεις της γνάθου, την ομιλία και την άρθρωση ή την τοποθέτηση πρόσθετων κινητών μερών πχ οδοντοστοιχία. Η διαδικασία μπορεί να γίνει πλέον με την τεχνολογία Laser χωρίς ιδιαίτερο πόνο ή αιμορραγία.© 2019 iClinic All Rights Reserved.

Top